Uw Mondhygiënist

Mijn naam is Karin Ligtermoet en voer mijn vak als mondhygiëniste uit binnen mijn vrije vestiging, gelokaliseerd in Praktijk voor Mondhygiëne Ermelo.
In 2012 ben ik afgestudeerd aan de opleiding Mondzorgkunde te Utrecht. Vervolgens heb ik ruime ervaring opgedaan binnen de algemene tandheelkundige praktijk, diverse vrijgevestigde mondhygiënepraktijken en binnen de implantologie.
Naast de dagelijkse werkzaamheden als mondhygiëniste wordt er door mij met regelmaat een bij- en nascholingscursus gevolgd. Zo is er extra kennis verkregen op het gebied van de behandeling van kinderen, angstige patiënten en patiënten met autisme gerelateerde stoornissen.

Het is van belang dat de patiënt zich op zijn/haar gemak voelt en professionele mondzorg verkrijgt.
Het hoofddoel is uiteraard om samen met de patiënten te bereiken dat zij een leven lang een gezonde mond kunnen behouden.

Karin Ligtermoet -109

Voor Wie

Eigenlijk zou iedereen, jong en oud, vaker een bezoek aan een mondhygiënist moeten brengen. Het hebben van een gezond en schoon gebit is immers een waardevol bezit.
Met een regelmatig bezoek aan de mondhygiënist verzekert u zich van een juiste verzorging van de mond. De mondhygiënist zorgt ervoor dat tanden/kiezen en het tandvlees in optimale conditie blijven. Zo kunt u problemen binnen de mondholte voorkomen.
Preventie en voorlichting zijn dan ook essentiële onderdelen binnen het vakgebied van de mondhygiënist. Dit begint uiteraard reeds op jonge leeftijd. In de praktijk hebben zowel kinderen als volwassenen baat bij een bezoek aan de mondhygiënist. Daarnaast is het belangrijk dat sommige categorieën extra aandacht verkrijgen zoals zwangere vrouwen, patiënten met hart- en vaatziekten, reuma en diabetici. Ook niet te vergeten zijn de patiënten met een minder ontwikkelde motoriek, waarbij de dagelijkse mondverzorging een uitdaging mag zijn.

Voor een bezoek aan Praktijk voor Mondhygiëne Ermelo heeft u geen verwijzing nodig van uw tandarts, sinds mei 2006 is de mondhygiënist vrij toegankelijk.
Natuurlijk blijft het mogelijk dat u van uw tandarts het advies heeft gekregen tot een bezoek aan de mondhygiënist. De behandeling van de mond wordt in overleg met u en uw tandarts op elkaar afgestemd.

Bekende Problemen

Klachten binnen de mondholte ontstaan vaak pas als de problemen in een vergevorderd stadium aanwezig zijn. Juist daarom is het verstandig om met regelmaat een mondhygiënist te bezoeken. De beste manier om mondziekten en tandvleesproblematiek te voorkomen is u preventief te laten behandelen. Desondanks komen veel mensen pas bij de mondhygiënist als er een klacht is of de tandarts een probleem constateert en daarom behandeling adviseert.

Een bezoek aan de mondhygiënist is zeker aan te raden wanneer:

 • u last heeft van bloedend tandvlees
 • er tandsteen of aanslag op het gebit aanwezig is
 • er sprake is van teruggetrokken tandvlees
 • u (lokaal) rood en gezwollen tandvlees heeft
 • er tanden of kiezen los gaan staan
 • u een vieze smaak en/of slechte adem heeft
 • er droge mond-klachten zijn
 • u gevoelige tandhalzen heeft
 • u regelmatig nieuwe gaatjes heeft
 • u binnen een risicogroep valt; diabetes/reuma/hart- en vaatziekten/zwangerschap

Behandelingen

De mondhygiënist voert diverse behandelingen uit. Preventieve behandelingen zijn erop gericht tandvleesproblematiek en/of tandbederf te voorkomen en een stabiele situatie binnen de mondholte te behouden en/of te creëren. Naast de volledige gebitsreiniging (tandsteen en aanslag verwijderen) zijn individuele voorlichting en instructie betreffende de mondzorg van groot belang. Dit geldt voor jong en oud en hier wordt dan ook ruim de tijd voor genomen.
Intensievere behandelingen zijn nodig wanneer er sprake is van bijvoorbeeld tandvleesproblematiek (in geringe of ernstige mate). Deze intensievere behandelingen volgen vaak op klachten als bloedend tandvlees, terugtrekkend tandvlees of losstaande tanden/kiezen. Ook kunnen er ernstige tandvleesontstekingen aanwezig zijn zonder klachten.
De mondhygiënist zorgt ervoor dat uw gebit en tandvlees in optimale conditie zijn, maar leert u ook hoe u zelf een toereikende mondverzorging verkrijgt.

 • Persoonlijke aandacht
 • Kwaliteit
 • Zonder doorverwijzing
 • Vaste behandelaar
 • Ruim de tijd voor afspraken